De Dierenstee

Dierenopvangcentrum De Dierenstee
Groene Kruisweg 14a
3281 KB Numansdorp
Tel. 0186 – 655 150
E-mail: info@dierenstee.nl
Website: http://www.dierenstee.nl

Dat er dit jaar tot nu toe twintig nestjes met kittens zijn opgevangen, betekent ook dat De Dierenstee veel moederpoezen heeft opgevangen. Als de kittens oud genoeg zijn om te worden geadopteerd, worden de moederpoezen gesteriliseerd en mogen ook zij verhuizen naar een nieuwe baas.

Een van deze poezen is Lize, een vondeling van ongeveer acht maanden oud. Zij liep rond op een camping, samen met een andere poes, en heeft zeer waarschijnlijk nooit een eigenaar gehad. Lize is duidelijk niet gewend aan mensen en vindt het heel spannend als je haar benadert. Niet lang na binnenkomst bleek Lize ook nog eens zwanger te zijn, helaas beviel ze in een gastgezin van een dood kitten.

Inmiddels is Lize gesteriliseerd en weer terug in De Dierenstee, waar ze nog steeds en lastig te benaderen is. Meer dan in haar buurt staan en rustig tegen Lize praten, is tot nu toe het enige dat ze toelaat. Een rustige baas die haar alle tijd geeft en niets forceert, is dus echt heel belangrijk voor Lize.

Het zal waarschijnlijk nog lang gaan duren voordat Lize zich laat aaien en daar moet haar toekomstige eigenaar begrip voor hebben. Op de foto is te zien dat Lize iets mankeert aan haar linkeroog. Na medisch onderzoek bleek dat het derde ooglid van Lize vastzit aan haar oogbol. Dit is operatief verholpen, maar er zal waarschijnlijk altijd een litteken te zien zijn. Lize ziet ook weinig met haar linkeroog, misschien zelfs niets.
Na haar tijd buiten, haar zwangerschap en haar operatie is het echt nodig dat Lize nu rust en regelmaat in haar leven krijgt. Welke lieve baas leert Lize dat mensen het beste met haar voor hebben?

Hij is klein van stuk, maar groots van karakter: dat is Dino ten voeten uit! Deze leuke kruising is ruim zes jaar oud en mensen zijn Dino’s beste vrienden. Hij is een enthousiast, vrolijk en speels ventje. Heel aanhankelijk en dol op kroelen met zijn baas, maar ook een gezellige wandeling slaat Dino zeker niet over! Hij vindt het wel spannend als hij in een nieuwe omgeving terechtkomt, zoals nu in de opvang, dus Dino zal wel wat tijd nodig hebben om te wennen aan zijn nieuwe thuis.
Voor Dino wordt een plek gezocht waar hij zijn baas niet meer hoeft te delen met een andere hond. Voorheen woonde Dino samen met een soortgenoot, maar de honden leefden eigenlijk langs elkaar heen. Waarschijnlijk komt Dino beter tot zijn recht als hij ergens alleen woont.
Buiten valt Dino flink uit naar de honden die hij tijdens een wandeling tegenkomt. Dit is gedrag waar men in de opvang al mee aan de slag is gegaan en wat de toekomstige eigenaar van Dino moet voorzetten, want Dino kan op zulke momenten flink aan de riem trekken. Verder moet zijn nieuwe baas rekening houden met de bezitterigheid van Dino als het om eten gaat. Dat komt niet zozeer tot uiting richting volwassenen, maar tot nu toe wel richting andere honden en (jonge) kinderen. Dino wordt daarom alleen geplaatst bij iets oudere kinderen.
Tot slot kan Dino even alleen thuis zijn, kent hij de commando’s en kan hij mee in de auto, al vindt Dino dat in het begin een beetje spannend. Kortom, een hele leuke en lieve huisgenoot, die een rustig en gezellig thuis verdient!

Helaas kent De Dierenstee op dit moment een paar ‘langzitters’. Dit zijn dieren, vaak honden, die langer dan een paar maanden in de opvang op een nieuwe baas wachten. Een van deze langzitters is Harly, een Rottweiler van twee jaar oud. Harly is voor mensen echt een geweldige hond. Hij is enthousiast, ontzettend lief en erg loyaal aan zijn baas met wie hij graag knuffelt. Maar Harly is ook een hele sterke jongen met een dito karakter. Als baas van Harly moet je stevig in je schoenen staan, zowel letterlijk als figuurlijk, zeker als je een wandeling met hem maakt. Harly is heel zelfverzekerd en dat komt duidelijk tot uiting als het om soortgenoten gaat. Aangelijnd kan Harly heftig uitvallen naar andere honden. Hij gaat liggen, sluipt dan naar de andere hond en gaat dan flink tekeer. Dit is zeer ongewenst gedag waar men in de opvang al mee aan de slag is gegaan en de toekomstige baas van Harly moet dit voortzetten. Inmiddels is zijn gedrag richting teefjes al iets verbeterd. Andere reuen blijven een probleem, maar als Harly op afstand blijft gaat dit wel goed. Zijn gedrag buiten is echt een belangrijk aandachtspunt, evenals het overenthousiaste gedrag dat Harly vertoont. Maar als je dat als baas goed weet op te pakken, heb je een geweldige hond aan Harly. Hij kan prima alleen thuis zijn, kent de commando’s en is dol op autorijden. Harly houdt ook van water en ligt graag in het zonnetje te relaxen. Waarschijnlijk heeft Harly het op een (goed afgesloten) erf ook naar zijn zin. Wie heeft een passende plek voor deze geweldige Rottweiler?

Sommige honden hebben op jonge leeftijd al veel meegemaakt. Dat geldt zeker voor Jordi die nog maar zestien weken oud was, toen hij vanuit Italië naar Nederland kwam. In die zestien weken zijn Jordi en zijn broertjes en zusjes flink ziek geweest. Uiteindelijk hebben slechts twee pups, waaronder Jordi, het overleefd. Daarnaast was er in de opvang in Italië nauwelijks tijd voor de socialisatie van de pups en was Jordi dus eigenlijk wereldvreemd toen hij hier aankwam. Jordi is inmiddels tien maanden oud en een onzekere en gevoelige hond die het lastig vindt om opgebouwde spanning weer af te laten vloeien. Zit zijn emmer vol, dan ziet Jordi al snel geen andere mogelijkheid meer dan te snappen. Hij vindt onbekenden heel spannend, zeker van mannen moet Jordi in eerste instantie niet veel hebben. Heb je eenmaal een goede band met Jordi opgebouwd, dan bestaat de kans dat hij je heel erg gaat beschermen. Dat gedrag kan door training wel minder worden, maar zit ook wel een beetje in de aard van Jordi.
Voor Jordi is het heel belangrijk dat hij goed zijn rust kan pakken, een bench is hierbij essentieel. Wat hem ook kan helpen, is de aanwezigheid van een andere, stabiele, hond. Jordi is weg van zijn soortgenoten en speelt er graag mee. Jordi is in de basis een hele lieve hond. Hij is dol op aandacht en knuffelen en onderneemt graag dingen met zijn baas. Jordi is absoluut een fijne huisgenoot, maar alleen in de juiste omgeving en bij de juiste baas. Voor Jordi wordt dus een ervaren persoon gezocht die veel tijd en aandacht aan hem kan besteden en begrip heeft voor zijn ‘rugzakje’

De Amerikaanse Staffordshireterriër Stippie is inmiddels al een paar keer in het zonnetje gezet, ze woont al ruim drie maanden in De Dierenstee. Gehoopt werd, dat ze haar tiende verjaardag op 9 augustus bij een nieuwe baas kon vieren, maar dat is helaas niet gelukt. 
Gelukkig blijft Stippie er zelf vrolijk onder. Ze is een lieve hond, die iedereen enthousiast begroet. Stippie is dol op mensen, knuffelt graag met je en vindt het fijn om samen met haar baas iets te ondernemen, zoals wandelen, zwemmen en meelopen naast de fiets.
De toekomstige eigenaar van Stippie moet wel met een paar dingen rekening houden. Stippie trekt namelijk enorm aan de riem, zeker als er iets voorbijkomt, en is heel sterk. Dat maakt het uitlaten van Stippie een flinke uitdaging. In de opvang wordt daarom veel met Stippie getraind en dat moet haar nieuwe baas uiteraard voortzetten. Daarnaast beheerst Stippie de basiscommando’s niet en moet ze niets van andere honden hebben. Stippie weet zich tijdens een wandeling redelijk te beheersen, maar dan moeten soortgenoten wel op afstand blijven. Komt een andere hond te dichtbij, dan laat Stippie duidelijk weten daar niet van gediend te zijn. Er wordt voor haar dus een thuis gezocht zonder andere huisdieren. Daarnaast zijn veel tijd en aandacht belangrijk, want als Stippie zich verveelt, heeft ze de neiging om spullen te gaan slopen. Manden en speelgoed zijn dan niet veilig voor haar. Mocht Stippie even alleen thuis moeten blijven, dan kan ze in de bench, dit is ze gewend. Voor Stippie wordt een ervaren baas gezocht die stevig in zijn of haar schoenen staat, voldoende tijd heeft om met Stippie aan de slag te gaan en haar een fijne oude dag kan geven

De Dierenstee vangt tientallen vondelingen per jaar op, zeker in de zomermaanden komen er meerdere dieren per week binnen. Het gaat dan met name om katten en konijnen waarvan het vermoeden bestaat dat ze geen eigenaar (meer) hebben. Er wordt altijd getracht een eigenaar te achterhalen, maar voor een ruime meerderheid van de vondelingen meldt zich helaas nooit meer iemand. Een deel daarvan heeft waarschijnlijk ook nooit een thuis gehad, ze hebben altijd buiten geleefd. Zo ook kater Link, die zijn leven tot nu toe duidelijk op straat heeft doorgebracht. Ook hij werd als vondeling bij De Dierenstee binnengebracht, zijn leeftijd is geschat op twee jaar. Link heeft duidelijk al het een en ander meegemaakt en is menselijk contact niet gewend. Als je Link benadert, laat hij met veel geblaas weten dat je niet te dichtbij moet komen. Wie rustig in de buurt van Link gaat zitten en hem iets lekkers geeft, merkt dat Link dan wel iets kalmeert, maar van aaien is nog geen sprake. Het zal nog even duren voordat Link zich op zijn gemak voelt bij mensen, hij heeft nog een lange weg te gaan. Er wordt dus voor hem een baas gezocht die het socialiseren van een schuwe kat als een uitdaging ziet en daar veel tijd en aandacht aan kan besteden. Dan nog is het niet zeker dat Link zal uitgroeien tot een aanhankelijke kater, misschien blijft hij wel altijd wel een beetje op zijn hoede. Natuurlijk kan Link in een andere omgeving opbloeien, maar zijn toekomstige baas moet er rekening mee houden dat dit niet altijd het geval hoeft te zijn. Wie heeft er een rustig thuis voor Link en geeft hem zelfvertrouwen?

Mechelse Herder Timo is de oudste hond in De Dierenstee, met zijn twaalf jaar is hij een echte senior te noemen. Er wordt hem snel een nieuw thuis gegund, want Timo is een hele lieve hond. Natuurlijk komt ouderdom met wat gebreken en dat is ook aan Timo te merken. Hij hoort niet meer zo goed en ook zijn zicht wordt minder, maar Timo heeft gelukkig nog voldoende energie om leuke dingen met zijn baas te ondernemen. Tijdens een wandeling loopt Timo goed mee aan lijn, maar hij kan wel erg uitvallen naar andere honden. Timo is ook nog eens heel sterk, dus zijn baas moet letterlijk stevig in de schoenen staan als Timo een soortgenoot tegenkomt.
Voor mensen is Timo een hele lieve hond. Hij is altijd enthousiast en vrolijk als hij je ziet en ook nog eens heel braaf. Wel is Timo vrij nerveus en wat gevoelig voor stress. Dat is waarschijnlijk ook de reden dat hij nu wat last heeft van zijn darmen. Timo krijgt daarom speciaal voer dat licht verteerbaar is. De mogelijkheid bestaat dat Timo dit voer niet meer nodig heeft op het moment dat hij weer rust ervaart. In de opvang is dat niet altijd het geval, hoezeer men het Timo ook naar de zin probeert te maken. Zo vindt Timo het niet fijn om in de kennel te verblijven en dat laat hij luid en duidelijk weten.
Voor Timo wordt een rustig thuis gezocht waar hij de tijd krijgt om te wennen. Een plek waar Timo niet te veel alleen thuis hoeft te blijven en waar hij van een liefdevolle oude dag mag gaan genieten

De Dierenstee werkt wat betreft de plaatsing van de katten sinds een paar jaar met de Meet Your Match methode. Dit adoptieprogramma is afkomstig uit Amerika en biedt een goed inzicht in de persoonlijkheden van de katten die in opvangcentra verblijven. Door deze methode is het mogelijk om toekomstige eigenaren aan te geven wat ze van hun nieuwe kat kunnen verwachten en vooral welk type kat het beste bij de adoptant past. In de opvang worden de katten tijdens het afnemen van de Meet Your Match test geobserveerd. Uit deze test komt vervolgens een profiel met karaktereigenschappen naar boven. Met deze informatie kan er een goede match met een adoptant worden gemaakt. Er zijn negen typen katten die zijn onderverdeeld in hoofdcategorieën: ‘oranje’ katten zijn de beste vrienden die je maar kunt hebben, de ‘paarse’ katten zijn rustig en zoeken veel genegenheid en de ‘groene’ katten zijn slim en avontuurlijk. De elf jaar kater Blacky valt in de laatste categorie, hij is een zogeheten ‘aanvoerder’. Blacky gaat graag zijn eigen gang en heeft niet veel van zijn baas nodig, behalve eten en af en toe een kroel. Blacky komt zeker je gezelschap opzoeken als hij daar behoefte aan heeft en zit dan ook gezellig naast je op de bank. Ook vindt Blacky het fijn om bij je op bed te slapen! Maar daarnaast is Blacky vooral buiten te vinden, hij vindt het heerlijk om lekker rond te struinen.
Wie het zelfstandige en soms wat eigenzinnige karakter van Blacky wel kan waarden en hem een rustig thuis zonder andere huisdieren kan bieden, moet zeker met hem komen kennismaken

Van de twee katten met diabetes die eerder in het zonnetje werden gezet, heeft er inmiddels een, kater Tommie, een fijn thuis gevonden. Nu wacht alleen poes Phoebe van twaalf jaar oud nog op een nieuwe baas. Phoebe is een hele lieve en aanhankelijke dame die dol is op aandacht. Phoebe is geen poes die uren bij je op schoot ligt, daar is ze te onrustig voor, maar ze houdt wel van gezelligheid en is graag bij je in de buurt. Daarnaast vindt Phoebe het fijn om naar buiten te gaan. Ze zoekt een plek met een tuin en zonder andere katten, want daar heeft Phoebe geen klik mee. Omdat Phoebe diabetes heeft, moet ze twee maal per dag, op vaste tijden, insuline toegediend krijgen. Onlangs heeft Phoebe meegedaan aan een medisch onderzoek waarbij een sensor op haar huid is aangebracht. Deze sensor, de FreeStyle Libre, meet continu de bloedsuikerwaarde. Die waarde is eenvoudig af te lezen door een scanner voor de sensor te houden en daardoor is een oorprikje niet meer nodig. Tijdens het aanbrengen van de sensor en gedurende de rest van het onderzoek gedroeg Phoebe zich voorbeeldig. Inmiddels is het onderzoek afgerond en heeft Phoebe weer een oorprik nodig om haar bloedsuikerwaarden te meten, maar dit laat ze goed toe. Samen met het insuline toedienen vraagt de verzorging van Phoebe dus net iets meer van een eigenaar dan de verzorging van een gezonde kat. Zeker net na de adoptie zullen de bloedsuikerwaarden weer gaan schommelen en zal de hoeveelheid insuline voor Phoebe opnieuw ingesteld moeten worden. Maar als ze eenmaal stabiel is en de juiste zorg krijgt, kan Phoebe nog vele mooie jaren bij haar nieuwe baas doorbrengen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *