Asieldier van de week

Dierenopvangcentrum De Dierenstee
Groene Kruisweg 14a
3281 KB Numansdorp
Tel. 0186 – 655 150
E-mail: info@dierenstee.nl
Website: http://www.dierenstee.nl

Kater Sam is een van de vele vondelingen die jaarlijks in De Dierenstee worden opgevangen en waar zich helaas nooit meer een eigenaar voor meldt. Sam is ongeveer elf jaar oud en in de opvang heeft men hem leren kennen als een hele rustige en lieve kater.
Tijdens medisch onderzoek bleek dat Sam ooit aangereden moet zijn, want er was een oude bekkenbreuk op foto’s zichtbaar en daarnaast blijkt Sam last te hebben van spondylose (artrose van de ruggenwervels). Daar moet een kat uiteraard pijnstilling voor krijgen. Dat kan dagelijks, in de vorm van een vloeibaar medicijn dat je door het voer kunt mengen, maar sinds enige tijd is het voor katten met artrose ook mogelijk om maandelijks een injectie te krijgen met een ander middel. Deze injectie is duurder dan de dagelijkse medicijnen, maar wel beter voor de lever en nieren van een kat. Sam heeft inmiddels de injectie gekregen en doet het hier goed op! Hij voelt zich duidelijk beter. Daarnaast is belangrijk om te vermelden dat Sam onlangs een tia heeft gehad. Daar is hij goed van hersteld, maar het kan duiden op een neurologisch probleem. Sam mankeert dus helaas het een en ander, maar de medewerkers van De Dierenstee hopen dat dit mensen niet afschrikt om met hem kennis te maken. Sam is namelijk ook een hele lieve kater die van aandacht houdt. Hij vindt het fijn om te kroelen, maar gaat daarnaast ook graag zijn eigen gang. Sam is een fijn huisgenootje voor iemand die het gezelschap zoekt van een rustige kat. Wie kan Sam een rustig en liefdevol thuis en de benodigde medische zorg bieden?

In De Dierenstee wacht Bobbie, een Shih Tzu kruising van ruim acht jaar oud. op een nieuw thuis. Volgens de vorige eigenaar van Bobbie zou hij onvoorspelbaar zijn en vanuit het niets kunnen bijten. In De Dierenstee heeft men Bobbie leren kennen als een hele leuke en vrolijke hond die inderdaad kan omslaan, maar dit heeft men nog maar enkele keren gezien. Sowieso vindt Bobbie het niet zo fijn als je hem optilt of bijvoorbeeld over zijn kop aait. Hij is vooral een gevoelig hondje dat vanuit schrik of stress kan snappen en het is belangrijk om daar als eigenaar rekening mee te houden en de signalen die Bobbie geeft, bijvoorbeeld grommen, te respecteren. Naast zijn kop kunnen ook zijn flanken wat gevoelig zijn. Bobbie heeft vetbulten, waarvan de grootste onlangs is verwijderd. Een ander aandachtspunt zijn de commando’s, want die beheerst Bobbie niet echt. Hij heeft ze nooit goed geleerd van zijn vorige baas, dus dit vraagt zeker nog veel tijd en aandacht. Verder is Bobbie een vrij makkelijk hondje, hij loopt netjes mee aan de lijn, vindt een autorit prima en kan even alleen thuis blijven. Houd er als toekomstige baas wel rekening mee dat het alleen blijven in een nieuwe omgeving weer opgebouwd moet worden.
Voor Bobbie wordt een rustig thuis gezocht, zonder kinderen. De aanwezigheid van een soortgenoot moet geen probleem zijn, want Bobbie heeft eerder met andere honden, zowel groot als klein, samengewoond. Wel zal voor Bobbie de voorkeur nu uitgaan naar een hond die net als hij wat ouder (en dus rustiger) is. Wie heeft een rustige plek voor Bobbie, genoeg tijd om hem nog wat te leren en kan omgaan met zijn soms onvoorspelbare gedrag?

De meeste honden die nu in De Dierenstee op een thuis wachten, zijn vrij jong. Ook Dex, een Australian Shepherd, is nog maar een jaar oud. Dex is een leuke hond, maar hij past niet bij elke baas en zeker niet in elke (thuis)situatie. Dex is een gevoelige jongen die nieuwe situaties spannend vindt. Hij durft te bijten als hij zich niet op zijn gemak voelt, als het te druk om hem heen is of als hij simpelweg gewoon iets niet wil. Na verloop van tijd wordt Dex rustiger en zie je een hele leergierige en enorm energieke hond die graag dingen voor zijn baas wil doen. In de opvang ziet men Dex groeien en elke dag weer iets leren, maar tegelijkertijd is het er te druk voor hem en daarom kan men niet het beste uit Dex halen. Dex is echt gebaat bij een rustig en stabiel thuis in een (zoveel mogelijk) prikkelarme omgeving, zonder andere huisdieren. Daarbij is een baas die veel tijd in Dex gaat (en blijft) investeren heel belangrijk. Zo heeft Dex nooit goed geleerd om alleen thuis te blijven, dus dit moet worden opgebouwd.
Voor Dex wordt een baas gezocht die ervaring heeft met dit ras en met veel enthousiasme met Dex aan de slag gaat. Dex wil namelijk ook heel graag met zijn baas aan de slag! Trainen, een hondensport beoefenen, zwemmen, spelen: Dex moet zijn energie kwijt kunnen, dus veel tijd en aandacht aan hem kunnen besteden is enorm belangrijk.
Dex is geen gemakkelijke knul en zeker geen hond voor een onervaren baas, maar voor iemand die bekend is met Australian Shepherds en weet wat dit ras nodig heeft, kan hij een geweldig maatje zijn!

De acht jaar oude kater Mikki ziet er stoer uit, maar hij is allesbehalve dat. Mikki is juist een verlegen en angstige kater, die het contact met mensen erg spannend vindt.
Waarom Mikki zo angstig is, is helaas niet duidelijk. Zijn vorige baasjes accepteerden het karakter van Mikkie en het feit dat hij nu eenmaal graag op zichzelf is, maar de laatste tijd werd Mikki onzindelijk. Ook voor dit gedrag is geen verklaring te vinden, iets medisch is in ieder geval uitgesloten. Wellicht had de onzindelijkheid van Mikki te maken met de andere katten en de (kleine) hond in zijn vorige thuis, maar in de opvang is Mikkie tot nu toe zindelijk, terwijl er genoeg drukte om hem heen is. Mikki lijkt ook geen problemen te hebben met de andere katten en de katten niet met hem.
Het is duidelijk dat Mikki een gevoelige en angstige kerel is die in zijn eigen tempo wil kunnen wennen aan zijn nieuwe omgeving. Dat was in de opvang duidelijk te zien: in eerste instantie liet Mikki iedereen met flink geblaas weten dat ze niet dichtbij moesten komen, maar na een aantal weken ontdooide hij. Mikki blaast niet meer, is nieuwsgieriger en kan zelfs al geaaid worden! Het lijkt erop dat hij best graag contact wíl, maar het lastig vindt om zich open te stellen. Misschien kan Mikki dus nog best een aanhankelijke kater worden, maar dat vraagt wel om veel geduld en aandacht én een rustige omgeving. Andere huisdieren zouden geen probleem moeten zijn voor Mikki, maar het allerbelangrijkste voor hem is een baas die Mikki in zijn waarde laat en begrip heeft voor zijn angst. Wie geeft deze lieve kater met zijn kleine hartje een kans?

In De Dierenstee wacht het jonge duo Paul en Rixt op een thuis. Beiden zijn ongeveer zes maanden oud en afzonderlijk van elkaar als vondeling de opvang binnengekomen. Paul en Rixt kwamen vervolgens, met hun broertjes en zusjes, in hetzelfde gastgezin terecht, want al deze kittens hadden nog geen contact met mensen gehad en waren erg schuw. Inmiddels is het duo terug in de opvang.
Paul heeft ruim een maand in het gastgezin gewoond en daar kwam hij op een gegeven moment wel wat los. Paul werd nieuwsgieriger en kwam regelmatig uit zijn veilige krabpaal tevoorschijn, om te kijken wat er allemaal gebeurde. Maar Paul vindt het nog steeds heel spannend als je hem benadert en blaast dan flink. Hij heeft gelukkig wel steun aan Rixt, waar hij in de opvang een verblijf mee deelt. Rixt ontpopte zich in het gastgezin tot een vrolijk en gezellig poesje, maar geaaid worden vond én vindt ze nog steeds heel erg spannend. Wel heeft Rixt de afgelopen maanden al flinke stappen gemaakt, dus ze kan zeker uitgroeien tot een aanhankelijk huisgenootje.
Paul en Rixt kunnen elkaar natuurlijk in hun bange gedrag versterken, maar omdat ze het ook goed met elkaar kunnen vinden, worden ze toch als duo geplaatst. Voor Paul en Rixt zou het wel fijn zijn als er al een sociale kat aanwezig is in hun nieuwe thuis, want daar kunnen ze het gewenste gedrag van afkijken. Wie heeft er een maatje voor Paul en Rixt, een rustig thuis met tuin en veel tijd en geduld om het duo verder te socialiseren?

Soms komt het helaas voor dat een dier na plaatsing terugkomt naar De Dierenstee, zoals het geval is bij de een jaar oude Mechelse herder Vera. Zij zoekt nu opnieuw een thuis. Vera is een lieve, maar ook hele gevoelige en onzekere hond die altijd ‘aan’ staat en een hoop spanning kan opbouwen. Kan Vera die spanning niet kwijt, dan kan ze gaan snappen. Het is voor Vera heel belangrijk om te leren dat ze vanuit rust veel meer kan bereiken dan vanuit opwinding. Die rust heeft Vera ook nodig, ze is immers nog jong. Voor Vera wordt dan ook een baas gezocht, die zelf rustig van aard is en alle tijd heeft om met haar aan de slag te gaan. Vera moet namelijk nog het een en ander leren en daarnaast is ze echt een hond waar je dingen mee moet ondernemen. Vera wil graag voor haar baas werken, met je speuren of een hondensport beoefenen. Ze is overal voor te porren en is enorm fanatiek, Vera is een lieve en intelligente hond die graag wil leren. Voor Vera wordt één baas gezocht, dat werkt voor haar het beste, want Vera bouwt het liefst met een persoon een band op. Iemand die haar een veilig gevoel geeft en met haar gaat werken. Vera heeft een baas nodig die duidelijk en consequent is en veel tijd aan haar kan besteden. De voorkeur gaat uit naar iemand die ervaring heeft met Mechelse herders. Daarnaast is een rustige omgeving met weinig prikkels heel belangrijk, want Vera is erg waaks. Ze wordt niet meer bij een soortgenoot geplaatst, ook al heeft Vera daar eerder mee samengeleefd. Het bezorgt haar toch te veel prikkels. Wie heeft de juiste plek voor Vera?

In De Dierenstee wachten de Oudduitse herders Bo en Fargo van respectievelijk acht en zeven jaar oud op een nieuw thuis. Er is niet veel over het duo bekend, maar gelukkig hebben de medewerkers van De Dierenstee Bo en Fargo inmiddels redelijk goed leren kennen. In de eerste plaats zijn het twee hele lieve honden. Bo en Fargo hebben een vriendelijk karakter en vinden het fijn om mensen om hen heen te hebben. Het stel houdt van spelen, zeker met een bal. Bo en Fargo maken ook graag een wandeling, maar dan merk je al snel een verschil tussen Bo en Fargo, want de laatste vindt het netjes meelopen aan de lijn nog vrij lastig. In de opvang is men al aan de slag gegaan met het trainen van Fargo, iets dat de toekomstige eigenaar van het duo uiteraard moet voortzetten. Dat geldt ook voor de basiscommando’s, want daar zijn Bo en Fargo wel mee bekend, maar het heeft nog wel de aandacht nodig van hun nieuwe baas. Wat bijvoorbeeld (nog) niet bekend is van het duo, is hoe ze een autorit ervaren en of ze alleen thuis kunnen blijven. Wat dat laatste betreft: men verwacht dat Bo en Fargo daar geen problemen mee hebben. Ze zijn wel vrij waaks is en blaffen veel. Voor Bo en Fargo wordt een thuis gezocht zonder andere huisdieren, want het duo is dol op elkaar, maar ze moeten vrij weinig van andere honden hebben. Ideaal is een huis met een ruime (omheinde) tuin waar de vrienden lekker vrij rond kan lopen. En net zo belangrijk: een liefdevolle plek waar Bo en Fargo van hun oude dag mogen genieten, want dat verdienen ze!

De jongste hond in De Dierenstee is de zeven maanden oude Mechelse herder Rico. Rico is een lieve, maar ook hele gevoelige hond. Zijn vorige eigenaar was te onzeker en dat leidde ertoe dat Rico op jonge leeftijd al flink uitvalt naar andere honden én mensen, met name aan de riem. Ben je als baas onzeker, dan neemt Rico de leiding over en gaat hij zijn baas extreem beschermen. Daarnaast is Rico snel overprikkeld en als het hem dan te veel wordt, kan Rico om zich heen gaan happen, ook naar zijn baas. Rico uitlaten is dan ook een hele uitdaging, want hoewel hij netjes meeloopt aan de riem, kan elke prikkel Rico doen opspringen. In de opvang wordt al veel met Rico getraind en zijn toekomstige eigenaar moet dit uiteraard voortzetten. Gelukkig is Rico een hond die snel leert én graag wil werken voor zijn baas. Voor mensen is Rico ook heel lief en het ligt zeker niet aan zijn karakter dat hij zo jong al op zoek is naar een nieuwe baas. Rico past alleen niet in elke thuissituatie en bij elke persoon. Er wordt voor hem een rustige plek gezocht met een ruime en hoog omheinde tuin, waar Rico lekker in kan rondlopen. Het liefst ergens buiten de bebouwde kom, ook omdat Rico vrij waaks is en veel blaft. En hoewel hij het niet met alle honden goed overweg kan, heeft Rico soms wel een klik met een soortgenoot en kan de aanwezigheid van een stabiele teef zeker een goede invloed op hem hebben. Welke liefhebber van dit ras wil met Rico aan de slag gaan, begrijpt wat hij nodig heeft en kan hem veel tijd en aandacht bieden?

Kater Chewie heeft hetzelfde karakter als zijn soortgenoot Max, die eerder in het zonnetje werd gezet. Ondanks dat beide katten een pittig karakter hebben, heeft Max inmiddels een nieuw thuis gevonden en dat is hoopvol voor Chewie. Hij viert binnenkort zijn zesde verjaardag en is een gezellige en ‘aanwezige’ kater. Chewie is lief, aanhankelijk en lekker speels. Dat klinkt als de perfecte huisgenoot, maar Chewie heeft ook een andere kant. Een hele felle kant en dat is ook de reden dat er afstand is gedaan van Chewie. Zijn vorige baasjes zijn, sinds het gedrag van Chewie een aantal jaar geleden veranderde, niet over een nacht ijs gegaan en hebben veel geprobeerd. Helaas zonder resultaat en daarom wordt een nieuw thuis gezocht voor Chewie, maar niet met de gedachte dat zijn gedrag in een andere omgeving heel veel zal veranderen. Want waarschijnlijk hebben de felle ‘uitspattingen’ van Chewie veel te maken met het feit dat hij te vroeg bij zijn moeder is weggehaald. Chewie kent zijn grenzen niet en kan echt flink uithalen én bijten. Vooraf geeft hij wel wat signalen af, hij gromt dan bijvoorbeeld en heeft een dikke staart, maar dan nog is het geen pretje als Chewie uithaalt. Naast zijn felheid heeft Chewie ook zijn rustige en lieve momenten, maar hij kan niet in elke thuissituatie worden geplaatst. Chewie heeft een rustige plek nodig zonder kinderen en andere huisdieren. Een tuin is een must, want Chewie moet buiten zijn energie kwijt kunnen. Maar het allerbelangrijkste is een baas die om kan gaan met het gedrag van Chewie, hem goed kan ‘lezen’ en zijn gedrag accepteert.

De meeste dieren die op dit moment in De Dierenstee wonen, zijn ‘langzitters’. Verreweg de meeste honden, katten en konijnen worden binnen enkele weken tot enkele maanden geplaatst. Woont een dier langer dan circa drie maanden in de opvang, dan is het helaas een ‘langzitter’. Een van hen is Jordi. Hij is een jaar oud, maar heeft in dat ene jaar al veel meegemaakt. Jordi was nog maar zestien weken oud was, toen hij vanuit Italië naar Nederland kwam. In die zestien weken is Jordi flink ziek geweest en was er in de opvang waar hij verbleef nauwelijks tijd voor de socialisatie van de pups. Jordi was dus eigenlijk wereldvreemd toen hij hier aankwam. Hij is nu een onzekere en gevoelige hond die het lastig vindt om opgebouwde spanning weer af te laten vloeien. Zit zijn emmer vol, dan ziet Jordi al snel geen andere mogelijkheid meer dan te snappen. Hij vindt onbekenden heel spannend, zeker van mannen moet Jordi in eerste instantie niet veel hebben. Heb je eenmaal een goede band met Jordi opgebouwd, dan bestaat de kans dat hij je heel erg gaat beschermen. Dat gedrag kan door training wel minder worden, maar zit ook wel een beetje in de aard van Jordi. Voor Jordi is het heel belangrijk dat hij goed zijn rust kan pakken en wat hem kan helpen, is de aanwezigheid van een andere, stabiele, hond,  Jordi is namelijk dol op soortgenoten! In de basis is Jordi een hele lieve hond. Hij is dol op aandacht en knuffelen en onderneemt graag dingen met zijn baas. Jordi is absoluut een fijne huisgenoot, maar dan wel in de juiste omgeving en bij de juiste baas.

Al sinds het begin van dit jaar is het druk in het konijnen- en knaagdierenverblijf van De Dierenstee. Met veel vondelingen, zwangere voedsters en nestjes met jonge konijnen schommelt het aantal dieren gemiddeld rond de vijfentwintig. Wie dus een maatje zoekt voor zijn konijn, kan zeker bij De Dierenstee terecht. Daarnaast wacht er ook een leuk en lief duo op een nieuw thuis. Het zijn voedster Prissy en haar vriend met de bijzondere naam Hippety Hopper. Ze zijn respectievelijk drie en vier jaar oud. Het duo maakt deel uit van een groep van zes konijnen waar afstand van werd gedaan. De meeste konijnen uit deze groep zijn vrij rustig en schuchter en dat geldt ook voor Prissy en Hippety Hopper. Geaaid worden vinden ze spannend en het zijn zeker geen konijnen waar je uitgebreid mee kunt knuffelen. Wel zijn ze erg dol op elkaar en dat is leuk om te zien.
Voor Prissy en Hippety wordt een plek binnenshuis gezocht, met name omdat Hippety vaak een vies achterlijfje heeft, waarschijnlijk kan hij die plek niet zo goed zelf schoonhouden. Binnenshuis wordt Hippety minder snel vies, maar ook dan moet hij dagelijks worden gecontroleerd. Wat de oorzaak is van het snel vies worden, is niet bekend. Hippety Hopper is eerder geopereerd aan een liesbreuk, maar daar is hij van hersteld. Wel heeft hij dus nu wat meer zorg nodig, maar na alles wat Hippety Hopper de laatste tijd heeft meegemaakt, verdient hij dat dubbel en dwars.
Wie heeft een rustig thuis voor dit leuke duo en kan veel aandacht aan hen besteden?

Related posts

Leave a Comment